Însârmarea ramelor apicole și montarea fagurilor

Însârmarea ramelor apicole și montarea fagurilor

Cum insarmam ramele apicole?

Atunci cand insarmam o rama, sarma devine un bun suport pentru foita de ceara. O buna insarmare a ramelor previne deformarea, ruperea sau deteriorarea fagurilor in timpul lucrarilor in stupina sau in timpul extractiei mierii cu ajutorul centrifugelor apicole, atunci cand forta centrifugala executata asupra ramei este foarte mare.

Exista trei mari categorii de insarmare: insarmarea orizontala, insarmarea orizontal – oblica si insarmarea orizontal – verticala.

Insarmarea orizontala

Ne vom opri asupra insarmarii orizontale, care este una dintre cele mai cunoscute si uzitate tipuri de insarmare. Cele mai bune rezultate le obtinem atunci cand insarmam orizontal ramele de 1/1 cu 5 sarme, cele de 3/4 cu 4 sarme, iar cele de 1/2 cu 3 sarme. Este foarte omportant ca sarma de sus sa fie pozitionata la o distanta de 10-15 mm fata de leatul superior al ramei, iar restul sarmelor sa fie distribuite simetric un fata de cealalta. Pentru asigurarea unei bune rezistente, sarma se anoreaza de leatul superior cu un cuisor. Fixarea sarmei cu ajutorul cuisorului (1 mm grosime si 10 mm lungime) se face rasucind sarma in jurul lui de 2-3 ori, apoi capul cuiului il ingropam in rama, batandu-l cu ciocanul.

Rame stup tei - PREMIUM

Rame de stup fabricate din tei cu un finisaj de cea mai buna calitate

Fixarea si gaurirea ramelor

Pentru asamblarea ramelor putem folosi un cadru de asamblat rame pentru usurarea muncii. Putem folosi cuie pentru rame sau le putem asambla cu ajutorul unui pistol pneumatic. Gaurirea lateralelor si introducerea capselor pentru rame (niturilor) poate fi executata foarte usor cu ajutorul unui perforator pentru rame sau al unui ac perforator.

Tipul sarmei

Este recomandat sa folosim o sarma subtire (0.4 – 0.5 mm), zincata si maleabila. Pentru o mai buna intrindere si acoperirea unei suprafete mai mari de lipire, putem folosi un ondulator pentru sarma.

Fixarea fagurelui artificial

Pentru fixarea foitei de ceara avem la dispozitie mai multe dispozitive pe care le putem folosi. Putem folosi un pinten pentru montat foita de ceara sau un aparat electric pentru lipit fagurii. Indiferent de metoda folosita, trebuie sa acordam o atentie deosebita sa lipim fagurii pe toata lungimea sarmei si fara a-i gauri. In cazul in care fagurele a fost gaurit, putem umple gaura cu ceara topita.

Cladirea si pastrarea fagurilor

Pentru a avea si faguri bine claditi, este recomandat ca primavara cand infloresc pomii fructiferi, sa introducem noile rame familiilor de albine pentru a cladi partial fagurii. Dupa 1-2 zile le scotem, le trecem la rezerva, utilizandu-i la nevoie. putem sa ii pastram depozitati in corpuri de stup, dulapuri speciale, obligatoriu in pozitie verticala pentru a a nu se deforma.